|    DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA

Nahajate se tukaj

Kmetijska šola GRM in biotehniška gimnazija

  Subscribe to Kmetijska šola GRM in biotehniška gimnazija feed
  Novice in obvestila Kmetijske šole GRM in biotehniške gimnazije.
  Posodobljeno: 18 min 54 sek nazaj

  NATEČAJ ZA NOVO PODOBO MAJICE NAŠE ŠOLE

  Pet, 12/22/2017 - 08:53

  Drage dijakinje, dragi dijaki!

  Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija
   
  razpisuje natečaj za novo podobo majice naše šole.
   
  čemo izviren, enostaven in prepoznaven motiv ali napis.
  Če želiš biti avtor majice, ki bo predstavljala našo šolo, te vabimo k sodelovanju. Sodeluje lahko posameznik ali skupina dijakov.
  Natečaj bo trajal do petka, 12. 1. 2018.
  Pri oblikovanju upoštevajte naslednje:
  - uporabiti je treba logotip šole;
  - največja velikost motiva je A4;
  - predlog mora biti primeren za tisk;
  - ideja, risba, napis … mora biti tvoje avtorsko delo, ne kopija;
  - izbira barv je prepuščena tebi.
  Najboljši motiv za majico bo izbrala komisija. Izbrana ideja bo tudi nagrajena.
   
  Predloge oddajte na e-naslov: grmcan@gmail.com ali natisnjeno/narisano gospe Anici Možina v knjižnici.
   
  VESELIMO SE VAŠIH IZVIRNIH IDEJ!

  Pouk športne vzgoje malo drugače - ples hip hop

  Pon, 12/18/2017 - 09:36

  V petek, 15. decembra 2017, smo se dijaki 4. a oddelka biotehniške gimnazije odpravili v Plesni center Novo mesto, kjer smo pobližje spoznali ples hip hop. Plesni učitelj, g.Uroš Sihur, je poskrbel, da smo se dobro ogreli in nas v treh šolskih urah naučil koreografijo. 

   

  Tradicionalni decembrski dobrodelni bazar na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji

  Čet, 12/07/2017 - 11:23

  Dijaška skupnost Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije je tudi letos, že trinajsto leto zapored, priredila decembrski dobrodelni bazar, ki je potekal v sredo, 6. decembra 2017, v prostorih šole, na Sevnem, pod Trško goro.
   
  Mesec december smo na naši šoli pričeli s prav posebnim praznovanjem, saj smo 6. decembra priredili, zdaj že tradicionalni, dobrodelni bazar.
  Na bazarju so s svojimi izdelki sodelovali dijaki Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije ter študentje Višje strokovne šole, posebej pa se je predstavil tudi Dijaški dom. K dobrodelni akciji so s svojimi dobrotami prispevali tudi člani društva Grmčani ter zaposleni, z izdelki na svoji stojnici. Obiskovalci so lahko nakupovali raznovrstne okraske za jelko, pletene izdelke, praznične namizne aranžmaje, adventne venčke, nakit, voščilnice, izdelke iz lesa, posladkali pa so se lahko tudi z izvrstnimi domačimi piškoti, vaflji in božično kavo.
   
  Osrednji dogodek bazarja je bila glasbena prireditev, z naslovom Ljubezen, v kateri so sodelovali dijakinje in dijaki šole, pod mentorstvom profesoric Rebeke Pirnar in Alenke Prem.
   
  Zelo smo zadovoljni tudi z izkupičkom bazarja, ki je letos znašal 1500 evrov. Zbrana sredstva bodo tudi v letošnjem letu namenjena pomoči najbolj potrebnim dijakom naše šole.
   
  Hvala vsem, ki ste nam s svojim prispevkom pomagali uspešno izpeljati to dobrodelno akcijo.

  VABILO NA DOGODEK »POSTANI NAŠ DIJAK ZA EN DAN« NA KMETIJSKI ŠOLI GRM IN BIOTEHNIŠKI GIMNAZIJI

  Čet, 12/07/2017 - 07:04

  Dragi devetošolci, vabimo vas, da nas obiščete!

  V  petek, 19. januarja 2018, bomo organizirali dogodek »Postani naš dijak za en dan«. Devetošolci se boste lahko vključili v redni pouk, kjer boste bolj natančno spoznali oblike in metode dela na naši šoli, morda pa tudi že spoznali bodoče sošolce in prijatelje. Prijave sprejemamo do 10. januarja 2018.

  Na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji bomo v šolskem letu 2018/2019 vpisovali v naslednje programe:

  • program: tehniška gimnazija,
  • program: srednje strokovno izobraževanje, poklic: kmetijsko-podjetniški tehnik in naravovarstveni tehnik,
  • program: srednje poklicno izobraževanje, poklic: gospodar na podeželju, vrtnar, cvetličar, slaščičar in mesar,
  • program: nižje poklicno izobraževanje, poklic: pomočnik v biotehniki in oskrbi,
  • program: poklicno-tehniško izobraževanje, poklic: kmetijsko-podjetniški tehnik in hortikulturni tehnik.

  Obiščite nas na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma, na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji, na izjemni lokaciji, na Sevnem, pod Trško goro, in pobliže spoznajte našo šolo, programe, teoretični in praktični pouk ter še mnogo drugih dejavnosti.

  Kontakt in prijave (do 10. 1. 2018):
  Anica Možina (anica.mozina@guest.arnes.si), telefon: 07/3934-717 oz.
  Gregor Kastelic (gregor.kastelic@guest.arnes.si), telefon: 07/3934-715.
   
  Veselimo se vašega obiska in vas pričakujemo.
   

  Obiskal nas je predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez

  Čet, 11/30/2017 - 18:06

  V četrtek, 30. novembra 2017, je našo šolo obiskal predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez. 

  V okviru obiska Novega mesta se je predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez, v spremstvu novomeške poslanke Urške Ban, oglasil tudi na naši šoli. Ob 10.15 je imel v veliki predavalnici šole predavanje oz. razgovor z mladimi na temo: Prihodnost EU in vloga Slovenija. Med drugim je izpostavil pomembnost vseživljenjskega učenja, znanje tujih jezikov in aktivno udeležbo mladih volivcev. Sproščeno srečanje z mladimi, dijaki in študenti naše šole, je trajalo šolsko uro. Razgovor z dr. Milanom Brglezom je vodila Irena Potočar Papež, ki je bila tudi koordinatorica srečanja.

  Obisk predsednika Državnega zbora, dr. Milana Brgleza, je bil za našo šolo izjemen dogodek in velika čast za vse dijake in zaposlene, zato smo ga povabili, da nas v kratkem spet obišče.
   

  Obisk Evropskega parlamenta

  Sre, 11/29/2017 - 19:38

  Dijakinje 3. letnika biotehniške gimnazije Nina Roženbergar, Arja Ilar in Tajda Gajić so se v petek, 17. 11. 2017, udeležile simulacije delovanja Evropskega parlamenta (Evrošola) v Strasbourgu. Sodelovanje na Evrošoli je bila nagrada za njihovo sodelovanje v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta.

      

  Skupaj z okoli 500 vrstniki iz dvaindvajsetih držav EU so za en dan prevzele vlogo evropskih poslancev.
  Dan se je začel s predstavitvami držav s katerih so prihajali dijaki, nato so jim predstavniki Evropskega parlamenta predstavili delovanje Evropske unije, podpredsednik Evropskega parlamenta Rainer Wieland, pa je odgovarjal na vprašanja dijakov o aktualnih težavah in o prihodnosti EU.
  V drugem delu obiska so v svoji skupini, ki se je ukvarjala s človekovimi pravicami in varnostjo, sodelovale pri pripravi predlogov ukrepov, ki so bili kasneje predstavljeni na zasedanju v veliki dvorani EP. Udeleženci Evrošole so razpravljali še o naslednjih temah: okolje in obnovljivi viri energije, razvojna pomoč, prihodnost Evrope, migracije in integracija ter zaposlovanje mladih.
  V večernih urah so imeli dijaki še nekaj časa za ogled Strasbourga.
   
  Euroscola – 17. november 2017: https://www.youtube.com/watch?v=-qN1gp10iPs

  13. DOBRODELNI BAZAR

  Ned, 11/26/2017 - 16:30
  Dobrota se razdaja tako rahlo, nežno,
  pada kot drobcena semena po naših poteh
  in jih oživlja s cvetovi.
   
   
  Dijaki, študenti in zaposleni
  Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma Vas vabimo na
  13. DOBRODELNI BAZAR,
  s kulturno prireditvijo,
  ki bo v sredo, 6. 12. 2017 ob   16. uri 
  v veliki predavalnici Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije.
   
  Bazar bo potekal od 10. do 18.30 ure.
   
  Vljudno vabljeni!

  Učna ura angleščine za Amnesty International

  Tor, 11/21/2017 - 07:19

  V ponedeljek, 20. 11. 2017, smo se dijaki Kmetijske šole in biotehniške gimnazije pri angleščini priključili mednarodnemu boju za človeške pravice s podpisovanjem peticij ter pisanjem apelov in pisem za Amnesty International. To je gibanje desetih milijonov članov in podpornikov, katerih vizija je svet, v katerem so človekove pravice  spoštovane povsod in upoštevane vsakomur - ne glede na spol, raso, vero, spolno usmerjenost, socialni položaj ali izobrazbo. Apeli so namenjeni predstavnikom oblasti v državi, ki krši človekove pravice. Z njimi ustvarjamo močan pritisk in jih le tako prisilimo k odpravi kršitve in popravljanju krivice. 

                                              
                                       
  Letos smo pisali za najrazličnejše posameznike in skupine, med drugimi za staroselsko gibanje Milpah, ki tvegajo življenja, da bi zaščitili svojo zemljo, za Ni Yulan iz Kitajske, ki je, ker brani pravico do bivališča, pristala na cesti, za Shackelio Jackson iz Jamajke, ki so ji po krivici umorili brata, za Clovisa Razafimalala iz Madagaskarja, ki je obsojen zaradi zaščite ogroženega deževnega gozda in za mnoge druge.

   

  Ureditev poslovnega prostora podjetja Contrast

  Tor, 11/14/2017 - 13:01

  Dijakinje drugega letnika,  programa  cvetličar, s Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije, smo  se z učiteljico Sabino Nemanič odzvale povabilu k sodelovanju s strani predstavnikov Obrtne zbornice Slovenija, sekcije za cvetličarstvo in vrtnarstvo.
  Tako smo se 2. 11. 2017, kljub jesenskim počitnicam, zgodaj zjutraj odpeljali v Miklavž na Dravskem polju, v podjetje Contrast. To podjetje se ukvarja s prodajo rezanega cvetja, lončnic in ostalega aranžerskega materiala.  Naša naloga je bila, da uredimo njihov poslovno-prodajni prostor, na teme advent, božič in novo leto. Pri tem smo lahko uporabili artikle, ki jih podjetje prodaja.
  Prostor smo uredili po sklopih, glede na barvne kombinacije. Katera barva je letos »in«? Letos so moderne vse barve, pomembno je le, da izdelke dodelamo in jim vdahnemo  osebno noto. Pri urejanju smo tako uporabili tudi veliko naravnega materiala, ki smo ga nabrali v okolici podjetja. Na ta način smo želeli potencialnemu kupcu predstaviti nekaj idej in možnosti uporabe artiklov iz njihove ponudbe.  Utrujeni, a zadovoljni, smo se v večernih urah vrnili v Novo mesto in odšli na počitnice.

  Šolska knjižnica bogatejša za dva mladinska romana mladih avtoric, Tine Brcar in Tjaše Škedelj

  Sre, 11/08/2017 - 06:48

  Dijakinji Tina Brcar iz 4. b in Tjaša Škedelj iz 4. d sta odgovorni za to, da sta se na policah naše knjižnice pojavila dva nova, zanimiva mladinska romana. Prvi, avtorice Tine Brcar, nosi naslov Življenje v laži, v katerem Kiara odkriva svoje korenine, svojo preteklost, drugi, ki ga je napisala Tjaša Škedelj pa ima  skrivnosten naslov PSS, ne povej naprej!. V tem romanu pa spremljamo Nelijino in Michaelovo zgodbo, začinjeno z napetostjo, značilno za kriminalke. 

        

  Knjigi se nahajata v šolski knjižnici na polici, kjer najdete novosti.

  Vljudno vabljeni k branju, saj kot je zapisal Ivo Andrić, Nobelov nagrajenec za književnost: »Če ostaneš ravnodušen ob knjigi, to pomeni, da si lahkomiselno osiromašil svoje življenje.«

  Tatjana Mavsar
   

  Dijaki uspešni na 6. Startup vikendu Novo mesto

  Tor, 10/24/2017 - 12:26

  Arja Ilar, Jan Strniša in Tia Papež, dijaki Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije (3. a), so dosegli 3. mesto na 6. Startup vikendu Novo mesto. Predstavili so se z idejo T-BRUSH, zobno ščetko risanih junakov za zabavno pranje zob otrok.
    
              
  6. Startup vikend Novo mesto je potekal od 20. do 21. oktobra 2017 v Novem mestu. Sodelovalo je 35 udeležencev, ki so v roku dveh dni zgradili inovativen prototip oziroma poslovni model rešitve. Udeležence so usmerjali izkušeni mentorji in štiri članska komisija.
   
  Ideje, ki so bile izbrane za razvoj, so bile:
  ·       ORDER AND GO – mobilna aplikacija, ki bi zmanjšala čakalne dobe naročanja in plačevanja v restavracijah in gostilnah,
  ·       FLIP KLOPCA – čiste, moderne in prijetne klopce, ki bi stale na različnih krajih,
  ·       T-BRUSH – zobna ščetka in zobna pasta v 1 produktu (dijaki 3. a: Arja Ilar, Jan Strniša, Tia Papež),
  ·       MIXICK – univerzalen mešalnik za mešanje raznih napitkov, primerna predvsem za športnike,
  ·       SPRITZAR – popolna mešanica vina in radenske v pločevinkah (dijaki 3. a: Martin Rakar, Urban Berk, Žiga Krnc, Juš Miklavčič, Sara Pantar, Maja Šterk),
  ·       RECIKLIRANKA – vrečka iz zaves za sadje, zelenjavo in oreščke, ki nadomešča plastične vrečke,
  ·       SMART AND MODERN HAIRBRUSH – higienična krtača, ki shranjuje odpadle lase (dijakinji 3. b: Mateja Balant, Saša Šošterič),
  ·       LIFT'N'STAND – miza za delo sede in stoje.
   
  Končno idejo so udeleženci predstavili s kratkim pitchom (predstavitev ideje). Poslušalcev je bilo preko 60, nastope pa je še posebej pozorno spremljala komisija, ki je podala tudi številne koristne praktične nasvete.
   
   
  Več: https://www.rc-nm.si/zakljucili-smo-6-startup-vikend-novo-mesto/

  DOGODEK »POSTANI NAŠ DIJAK ZA EN DAN«

  Tor, 10/24/2017 - 08:13

  V  petek, 20. oktobra 2017, smo za osnovnošolce zaključnih razredov organizirali dogodek »Postani naš dijak za en dan«. Dogodka se je udeležilo kar 79 učencev iz enajstih osnovnih šol. 

  Devetošolci so po začetnem nagovoru ravnateljice, ge. Vide Hlebec in pomočnice ravnateljice, ge. Marjane Kos, skupaj z dijaki spremljevalci odšli v razrede, kjer so se  vključili v redni pouk - tako teoretični kot praktični. V istem razredu ali pri praktičnem pouku so preživeli celo dopoldne in se vživeli v vlogo dijaka in novega sošolca. Učenci so natančneje spoznali nekatere učitelje, oblike in metode dela na naši šoli, morda pa tudi bodoče sošolce in prijatelje. Ob zaključku dneva so si dijaki za en dan ogledali še šolo s posestvom ter se imeli možnost seznaniti s programi, ki jih šola ponuja. 

  Z obiskom učencev smo zelo zadovoljni, za mesec januar pa že načrtujemo ponovitev dogodka, Postani naš dijak za en dan, v dveh terminih.
   
  MISLI UČENCEV OB DNEVU NA SREDNJI ŠOLI:
  »Najbolj sem uživala pri praktičnem pouku.«
  »Najbolj mi je bilo bilo všeč, da smo sodelovali pri pouku, še posebej pri laboratorijskih vajah.«
  »Presenetila me je prijaznost dijakov šole.«

   

  Medpredmetna povezava – IZLET NA POKLJUKO

  Pon, 10/16/2017 - 11:09

  Gimnazijci 3. letnika smo se v četrtek, 12. 10. 2017, na prelep sončen dan, odpravili na Pokljuko. Pri hotelu Šport smo imeli kratko terensko delo v povezavi s predmetom kmetijstvo, nato pa smo se odpravili proti svojemu cilju. Pot nas je vodila po cesti, skozi iglasti gozd in po pašnikih, dokler nismo prišli do našega glavnega postanka, Blejske koče na Lipanci, na nadmorski višini 1630 m. Po malici smo bolj zagrizeni pohodniki nadaljevali vzpon proti Mrežci (1965 m), kjer nas je čakal čudovit pogled na Triglav in pravljična pokrajina, potem pa smo se vsi skupaj odpravili v dolino in se utrujeni, z bolečimi nogami in polni novih izkušenj, odpeljali proti domu.

  Lučka Hrovat, Sandra Verbič, Jakob Zaman Jelenič, 3. b   

  SPREJEM ZLATIH MATURANTK IN MATURANTOV

  Sre, 09/27/2017 - 09:28

  V torek, 26. septembra 2017, je zlate maturante novomeških srednjih šol v Gostišču Loka v Novem mestu sprejel župan Mestne občine Novo mesto, Gregor Macedoni. Sprejema so se udeležili tudi zlati maturanti naše šole, ki so v spomladanskem roku dosegli izjemen uspeh: Primož Fabjan in Veronika Hrovat (splošna matura), in Ana Brdnik (poklicna matura) ter ravnateljica Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije, ga. Vida Hlebec. Iskrene čestitke vsem.

                         

                                        

  Dan odprtih vrat na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma

  Tor, 09/26/2017 - 08:07

  21. septembra 2017 je Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma pod sloganom »ZA BISTRO GLAVO V NARAVO«, sedaj že tradicionalno, odprl vrata vsem osnovnošolcem, otrokom v vrtcih ter ostali javnosti. Tudi letos smo se odločili, da se ta dan predstavijo naše enote: Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Višja strokovna šola, Dijaški in študentski dom ter Medpodjetniški izobraževalni center (MIC).

  Osrednji predstavitveni prostor je bil v večnamenski dvorani na Sevnem in je obiskovalcem omogočil, da so na enem mestu spoznali dejavnosti naših enot. Na ogled so bile postavljene različne razstave, s katerimi so svoje delo predstavili dijaki in profesorji. Ogledati si je bilo mogoče razstave s področja naravovarstva, biotehnologije, domače obrti, zelenjadarstva (predstavitev akvaponike), cvetličarstva, čebelarstva, sadjarstva, vinogradništva, poljedelstva, konjereje, gozdarstva (demonstracije podiranja dreves), gobarstva, kulinarike (v ospredju je bila tematika Posladkajmo se bolj zdravo),  mesarstva (degustacija klobas) , aranžerstva … S svojimi izdelki so se na stojnicah predstavili dijaki dijaškega doma.

  Prijavljeni osnovnošolci zadnje triade so se vključevali v delavnice, v katerih so si ogledali eksotične živali, spoznavali svet konj, o modeliranju in izdelavi dekoracij v slaščičarstvu, prepoznavali in določali so drevesne in grmovne vrste, naučili so se, kako uporabiti kozmetiko iz rastlin, kako uporabiti divje užitne rastline v kulinariki, pekli so jabolčne pite, spoznavali rastlinske barve, barvanje tekstila z naravnimi barvami in ločevanje odpadkov. Obiskovalci pa niso ostali lačnih ust in praznih trebuhov, saj so ob nekaterih prikazih vse pripravljeno lahko tudi okusili.

   

  Prava paša za oči je bilo tudi jesensko cvetje, ki je zraslo v rastlinjakih in je namenjeno aranžiranju, marsikomu pa se je oko ustavilo tudi na vseh strojih in napravah, ki so potrebni za delo na kmetiji. Na šolskem posestvu si je bilo mogoče pod strokovnim vodstvom naših dijakov ogledati krave, teličke, konje, ovce …
   

  Za naše najmlajše, otroke iz vrtca, so dijakinje, pod mentorstvom prof. Rebeke Pirnar, pripravile v šolski knjižnici tudi glasbeno-lutkovno predstavo z naslovom Šivilja in škarjice.

  Še enkrat se je izkazalo, da so tovrstne prireditve dobrodošle, saj smo zabeležili veliko obiskovalcev. To nam sporoča, da v svetu postaja čedalje bolj pomembno učenje sobivanja z naravo s poudarkom na ohranjanju čiste narave, ki je pogoj za  pridelavo in pripravo zdrave hrane. To pa je tudi eno izmed glavnih ciljev našega centra.
   

  4. SLOVENSKI PODEŽELSKI PARLAMENT

  Pet, 09/15/2017 - 09:21

  4. slovenski podeželski parlament bo zasedal v prostorih Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, 22. septembra 2017. Uvodni del bo potekal 21. septembra v Šentrupertu.

  Okoli 300 predstavnikov slovenskega podeželja, vključno z vidnimi predstavniki strokovne in politične javnosti, bo ob prisotnosti udeležencev iz drugih evropskih držav razpravljalo o aktualnih izzivih slovenskega podeželja. Prisluhnili bodo uglednim gostom in razpravljali na desetih tematskih delavnicah, obiskali in izmenjali izkušnje ob primerih dobre prakse in iskali rešitve na javnih soočenjih.

  4. Slovenski podeželski parlament je posvečen iskanju sožitja med podeželjem in kmetijstvom v luči prihajajočih sprememb Skupne kmetijske politike po letu 2020. K temu bo prispeval tudi
  razmislek o vlogi lokalnih ekonomij pri iskanju rešitev za trajnostni razvoj podeželja.

  Dogodek soorganizirajo na pobudo Društva za razvoj slovenskega podeželja partnerji Mreže za podeželje, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in Zveza slovenske podeželske mladine.

  Prijave na dogodek zbirajo organizatorji najkasneje do 14. septembra 2017 preko spletne povezave oz. do zapolnitve razpoložljivih mest. Kotizacije za dogodek ni, udeležencem je zagotovljen brezplačen program in prehrana.

   

  OSREDNJI DEL

  Datum: petek, 22. 9. 2017

  Lokacija: srednja šola GRM Novo mesto - Center biotehnike in turizma, Sevno 13, Novo mesto

  Tema: Sobivanje podeželja in kmetijstva v luči prihajajočih sprememb Skupne kmetijske politike po letu 2020.

   

  UVODNI DEL 

  Datum: četrtek, 21. 9. 2017

  Lokacija: Šentrupert na Dolenjskem

  Tema spremljevalnega programa so ogledi dobrih praks in razprave na temo lokalnih ekonomij.

  Spremljevalni program sofinancirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter program Evropa za podeželje.

   

  VABILO

  PROGRAM

  PRIJAVE

  NARAVOVARSTVENIKI OKUPIRALI GORJANCE

  Sre, 09/13/2017 - 18:54

  Gorjance vsako leto obišče veliko ljudi, predvsem Slovencev, privlačni pa so tudi za turiste. Imajo ogromno znamenitosti in lahek teren za prijeten sprehod. V četrtek, 7. 9. 2017, pa smo se na Gorjance odpravili tudi dijaki 2. letnika programa naravovarstveni tehnik.
   
  Ob 7:30 smo se z avtobusom odpeljali do izvira Gospodične. Tam smo vzeli vzorec vode, si ogledali izvir in okolico ter izmerili temperaturo zraka in vode. Pot smo nadaljevali peš po makadamski poti do Miklavža.
   
  Kopa – ne le zastareli običaj
  Ob koči na Miklavžu smo videli že prižgano kopo, v kateri se kuha oglje. Gospod oglar nam je povedal, da morajo biti ves čas ob njej, jo paziti noč in dan v času, ko je kopa prižgana. Nato nam je gospa Marjana predstavila postopek kuhanja oglja. »Najprej se pripravi prostor, imenovan kopišče, »je razlagala. »Tam se postavi tri palice v trikotnik. Okoli zlagamo drva, in sicer v treh slojih, nato pa se povrhu nasuje še zemlja.« Ko kopo prižgejo, le-ta gori en teden. Potem jo ohladijo in razdrejo. Gospa Marjana je povedala, da kopo po navadi prižigajo le ženske in letos je bila to prav ona.
   
  Gorjanska jezera kot lepa zanimivost
  Ogledali smo si tudi Gorjanska jezera, ki so še ena od naštetih zanimivosti Gorjancev. Ležijo na ravnikih od gozdu v bližini Miklavža. Tudi tu smo odvzeli vzorec vode in prsti.
   
  Zaradi slabega vremena smo se predčasno vrnili domov in če bi rekli, da nismo izvedeli nič novega, bi se zagotovo zlagali.
   
  Blanka Hribar, 2. e

  1. RODITELJSKI SESTANEK

  Tor, 09/12/2017 - 09:05

   Spoštovani  starši oz. skrbniki!
   
  Vabimo Vas na 1. roditeljski sestanek, ki bo v četrtek, 21. septembra 2017, ob 16. uri, v veliki predavalnici.
   
  V uvodnem delu Vam bo ga. Sabina Dogenik, univ. dipl. socialna pedagoginja, predstavila Učinkovitejše odzivanje na izzive sodobne vzgoje.
   
  V nadaljevanju pa Vas bomo razredniki seznanili z organizacijo in potekom izobraževanja Vaših otrok.
   
   Pričakujemo Vašo udeležbo in Vas lepo pozdravljamo.
   
  Ravnateljica: Vida Hlebec, prof.
       

  ​VABILO NA DAN ODPRTIH VRAT

  Sre, 09/06/2017 - 16:21

  Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma vabi vse učence osnovnih šol, otroke v vrtcih ter vse ostale na že tradicionalni dan odprtih vrat, ki bo pod geslom »ZA BISTRO GLAVO V NARAVO« potekal v četrtek, 21. septembra 2017, od 9. do 16. ure, na Sevnem 13, v Novem mestu.
   
  Na dnevu odprtih vrat se bodo istočasno predstavile naslednje organizacijske enote Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Dijaški in študentski dom, Višja strokovna šola in Medpodjetniški izobraževalni center. Osrednji predstavitveni prostor bo na sedežu centra na Sevnem 13, kjer bo potekala predstavitev poklicev in programov ter ostale predstavitve dejavnosti (izobraževanja, usposabljanja, tečaji, NPK, interesna področja …).
   
  Dan odprtih vrat je namenjen vsem otrokom in učencem, ki si lahko dogajanje ogledajo oz. sodelujejo bodisi v organizaciji osnovne šole ali vrtca bodisi v spremstvu svojih staršev oz. skrbnikov. Prosimo Vas, če otroke in starše  oz. skrbnike seznanite s to možnostjo.
   
  Delavnice in predstavitve izobraževalnih programov so namenjene učencem 7., 8. in 9. razredov, vsi ostali pa imajo možnost ogleda razstav in raznih praktičnih prikazov.
   
  Prosimo Vas, če nam zaradi lažje organizacije sporočite, kaj bi si radi ogledali in kje bi radi sodelovali. Pripravili smo ponudbo različnih delavnic in prijavnico. Prosimo Vas, da glede na interes učencev oz. otrok izpolnite prijavnico in nam jo pošljete po elektronski pošti na naslov anica.mozina@guest.arnes.si, po klasični pošti na naslov zavoda ali po faxu 07/39 34 710, najkasneje do petka, 15. 9. 2017.

  Za vsa dodatna pojasnila se obrnite na go. Anico Možina, tel. št. 07 39 34 717 ter go. Ireno Avsenik, tel. št. 07 39 34 718.
   
  Veselimo se Vašega obiska in Vas lepo pozdravljamo.
   
   
  Direktor:
  Tone Hrovat, univ. dipl. inž. kmet., l. r.

  Ponudba delavnic.pdf Prijavnica.docx

  DAN ODPRTIH VRAT KMETIJSKE ŠOLE GRM IN BIOTEHNIŠKE GIMNAZIJE

  Tor, 09/05/2017 - 08:11

                                       

                   Učence osnovnih šol in njihove starše vabimo na dan odprtih vrat,
   
                                     ki bo v četrtek, 21. septembra  2017,
   
                                     od 9. ure do 16. ure v prostorih šole.
   
                                                    Vljudno vabljeni.

  Strani