|    DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA
Šolska prodajalna

Cenik izdelkov/produktov Centra GRM NM

ERASMUS

Z roko v roki do kakovostne preh.

Program razvoja podeželja

EIP ČESEN IN ŠALOTKA

EIP AT-MOBIL

EIP RECIKEL AGROSTRETCH FOLIJE

EIP VODE

EIP AUTO

Kooperativno kmetijstvo LAS DBK
Projekt Spektroskopija

Učni vrt Učakovci - PRESLICA

SOOS


Inovativna učna okolja

KONTAKTNE INFORMACIJE

GRM Novo mesto - 
center biotehnike in turizma
Sevno 13
8000 Novo mesto
Slovenija

tel: 07 393 47 00 
fax: 07 393 47 10 
s-sksgrm.nm@guest.arnes.si


 

Vremenski podatki (Sevno)

Nahajate se tukaj

  AKTUALNO


  DEMONSTRACIJA PRAKTIČNEGA PREIZKUSA

  V ponedeljek, 12. 7. 2021, smo ob 10. uri imeli ogled praktičnega preizkusa na Kmetiji Klančnik, ki se nahaja v Vinski Gori v bližini Velenja. Na kmetiji se ukvarjajo s pridelavo in prodajo zelenjave, ki jo pridelujejo po načelih integrirane pridelave. V projektu so sodelovali z izvajanjem praktičnega preizkusa s šalotko, katerega namen je bil preveriti tehnologijo pridelave šalotke s poudarkom na pridelavi 4 različnih sort, uporabi različnih prekrivk (vlakninasta prekrivka in protiinsektna mreža) ter primerjavi pridelkov posajenih sort in virov šalotke. 

  V projektu kmetija Klančnik sodeluje z izvajanjem praktičnega preizkusa s šalotko, katerega namen je preveriti tehnologijo pridelave šalotke s poudarkom na pridelavi 4 različnih sort, uporabi različnih prekrivk (vlakninasta prekrivka in protiinsektna mreža) ter primerjavi pridelkov posajenih sort in virov šalotke. 

  Še nekaj utrinkov:

      
  Vir: Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma 


  AGRA 2021 

  Članice projektne ekipe EIP Česen in šalotka iz Zadruge Allium ter semenarske hiše Amarant na Pomurskem sejmu AGRA 2021 že pridno delajo... sledi tudi degustacija štirih sort šalotke, ki smo jo pridelali na kmetiji Klančnik - VABLJENI :-)

    
  Vir: Zadruga Allium in Amarant

  V četrtek, 26. 8. 2021, smo v dvorani 2 na sejmišču Pomurskega sejma ob 13. uri pričeli s posvetom ČESEN, ŠALOTKA – SEME PRIHODNOSTI.

   
  Vir: Zadruga Allium 

  Nina Gerjevič iz Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma nam je predstavila projekt EIP česen in šalotka, ki sledi dvema pridelovalnima ciljema slovenskega semenarstva: pridobivanju in vzdrževanju semenskega materiala slovenskih sort česna in šalotke primernega zdravstvenega stanja ter povečanju produktivnosti v pridelavi materiala slovenskih sort česna in šalotke. 

    
    
  Vir: Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma 

  Izkušnje preizkusa s šalotko na kmetiji Klančnik v letu 2021 je predstavil Igor Škerbot, univ. dipl. inž. agr., iz KGZS, Zavoda Celje. Spoznali smo potek in rezultate praktičnega preizkusa pridelave štirih sort šalotke s preizkušanjem tehnologij pridelave z nizkim tveganjem na kmetiji Alenke Klančnik v Vinski Gori. 

  Izr. prof. dr. Andreja Čerenak iz Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije nam je v s svojim prispevkom Virusi in njihova eliminacija – primer šalotke predstavila problematiko okuženosti šalotke z različnimi virusi ter njihov vpliv na rast in razvoj rastlin, pomen brezvirusnega materiala ter nam predstavila preliminarni poskus v tkivni kulturi na primeru treh sort šalotke, ki se izvaja v sklopi projekta. 

  Dr. Peter Dolničar iz Kmetijskega inštituta Slovenije nam je v svojem prispevku Pridelovanje brezvirusnega česna na KIS v okviru projekta EIP česen in šalotka predstavil dosedanje rezultate na tem področju ter o napredku pri vzgoji brezvirusnega česna pri različnih slovenskih sortah česna. 

  V sklopu predstavitev projektov z različnih področij smo spoznali tri projekte, ki se trenutno izvajajo in se vključujejo v našo tematiko posveta. Barbara Turk iz Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma nam je predstavila dva projekta: (1.) AHEAD – Agri-Food Cultural Heritage Ambassadors, ki se sooča z izzivi ohranjanja kmetijsko-živilske kulturne dediščine v dobi digitalne tehnologije, ter (2.) CREAHLANDS – Pametna specializacija in kreativni menedžment podeželske dediščine in pokrajine, katerega cilj je oblikovati nov strokovni profil. Lenka Puh iz Zadruge Allium so.p., Etri skupnost, je v svojem predavanju Družbene inovacije, kot prispevek k uspešni transformaciji in grajenju sodelovalnih poslovnih modelov predstavila nove oblike sodelovanja med kmetijo in socialnim podjetjem ali kakšno drugo pravno obliko, dvig kulture sodelovanja in nove sodelovalne poslovne modele. 

    
  Vir: Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma 

  Po končanem posvetu smo imeli degustacijo šalotke ter se sproščeno podružili in okrepčali na lokaciji Permakulturnega centra Pomurskega sejma

    
  Vir: Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma 

  Vabljeni k ogledu prispevkov ter fotogalerij na naslednjih povezavah: 
  AGRA 2021

  https://www.prlekija-on.net/lokalno/28789/zakljucil-se-je-sejem-agra-2021.html (www.prlekija-on.net/), 
  https://www.facebook.com/hashtag/eip%C4%8Desen%C5%A1alotkasemeprihodnosti (Televizija AS, Murska Sobota).
   


  PRIKAZ SAJENJA ČESNA 

  V sredo, 3. 11. 2021, smo se zbrali na ekološki kmetiji Rogelj v okolici Trebnjega na prikazu sajenja česna ter izobraževanju o ekološki tehnologiji pridelave česna, v sklopu ekskurzije so se nam pridružili tudi študentje ŠHVU Celje, Višje strokovne šole. 

  Uvodni predstavitvi projekta EIP Česen in šalotka je sledila predstavitev Fanči Perdih, Amarant, ki nam je predstavila načrtovane praktične preizkuse s česnom, ki so se začeli izvajati jeseni 2021 na partnerskih kmetijah. Strokovnjakinja KGZS, Zavoda Novo mesto, Natalija Pelko, nam je predstavila tehnologijo ekološke pridelave česna s poudarkom na pripravi tal ter sajenju. Peter Dolničar, KIS, je predstavil bolezni pri česnu, s poudarkom na virusnih boleznih oz. virusnih prenašalcih.