|    DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA
Šolska prodajalna

Cenik izdelkov/produktov Centra GRM NM

ERASMUS

Z roko v roki do kakovostne preh.

Program razvoja podeželja

EIP ČESEN IN ŠALOTKA

EIP AT-MOBIL

EIP RECIKEL AGROSTRETCH FOLIJE

EIP VODE

EIP AUTO

EIP - AGRI - Inovativni

Kooperativno kmetijstvo LAS DBK
Projekt Spektroskopija

Učni vrt Učakovci - PRESLICA

SOOS


Inovativna učna okolja

KONTAKTNE INFORMACIJE

GRM Novo mesto - 
center biotehnike in turizma
Sevno 13
8000 Novo mesto
Slovenija

tel: 07 393 47 00 
fax: 07 393 47 10 
s-sksgrm.nm@guest.arnes.si


 

Vremenski podatki (Sevno)

Nahajate se tukaj

  VABILA

  VABILO NA USPOSABLJANJE 

  Vabimo vas na 1. USPOSABLJANJE za lastnike kmetijskih gospodarstev, dijake in študente, ki bo potekalo v četrtek, 20. 5. 2021, v spletnem okolju Zoom s pričetkom ob 14. uri.
   
  Program USPOSABLJANJA:

  14:00 – 14:15 Vpis udeležencev
  14:15 – 14:30 Uvodni pozdrav in predstavitev projekta
  14:30 – 15:30 Predavanja:
  Tehnologija pridelave šalotke, Darko Vernik, Amarant
  Tehnologija pridelave česna in pomen sajenja certificiranega sadilnega materiala, Mojca Škof, KIS
  15:30 – 15:45 Odmor
  15:45 – 16: 45 Predstavitev praktičnih poskusov projekta EIP
  (predavatelji: Igor Škerbot, KGZS – Zavod Celje, Fanči Perdih, Amarant, ter Natalija Pelko, KGZS – Zavod Novo mesto)
  16:45 – 17:00 Razprava z zaključkom

  Dogodek organizira Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma v sodelovanju s partnerji projekta.
   
  Prijave na dogodek zbiramo do torka, 18. 5. 2021 na el. naslov eip.cesen@gmail.com. Dan pred dogodkom boste prejeli povezavo do video srečanja.
   
  Lepo vabljeni! 


  VABILO NA POSVET

  Na sejmu AGRA 2021 v Gornji Radgoni bomo 26. avgusta izvedli posvet ČESEN, ŠALOTKA - SEME PRIHODNOSTI. Posvet bo potekal v DVORANI 2 in se bo pričel ob 13. uri.
   
  VSEBINA POSVETA:
  Na posvetu ČESEN, ŠALOTKA – SEME PRIHODNOSTI bo Nina Gerjevič iz Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma predstavila EIP projekt z naslovom Vzpostavitev vzdrževalne selekcije čebulnic za pridelavo zdravega semena slovenskih sort česna (Allium sativa) in šalotke (Allium cepa var. aggregatum) ali okrajšano EIP česen in šalotka, ki sledi dvema pridelovalnima ciljema slovenskega semenarstva: pridobivanju in vzdrževanju semenskega materiala slovenskih sort česna in šalotke primernega zdravstvenega stanja ter povečanju produktivnosti v pridelavi materiala slovenskih sort česna in šalotke.
   
  Izkušnje preizkusa s šalotko na kmetiji Klančnik v letu 2021 bosta predstavila Igor Škerbot, univ. dipl. inž. agr., in mag. Iris Škerbot, univ. dipl. inž. agr., oba iz KGZS, Zavoda Celje. V predstavitvi bomo spoznali potek in rezultate praktičnega preizkusa pridelave štirih sort šalotke s preizkušanjem tehnologij pridelave z nizkim tveganjem na kmetiji Alenke Klančnik v Vinski Gori.
   
  Izr. prof. dr. Andreja Čerenak iz Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije bo v svojem prispevku z naslovom Virusi in njihova eliminacija –primer šalotke predstavila problematiko okuženosti šalotke z različnimi virusi ter njihov vpliv na rast in razvoj rastlin, pomen brezvirusnega materiala ter nam predstavila preliminarni poskus v tkivni kulturi na primeru treh sort šalotke, ki se izvaja v sklopi projekta.
   
  Dr. Peter Dolničar iz Kmetijskega inštituta Slovenije bo v svojem prispevku Pridelovanje brezvirusnega česna na KIS v okviru projekta EIP česen in šalotka predstavil dosedanje rezultate na tem področju ter o napredku pri vzgoji brezvirusnega česna pri različnih slovenskih sortah česna.
   
  V sklopu predstavitev projektov z različnih področij bomo spoznali tri projekte, ki se trenutno izvajajo in se vključujejo v našo tematiko posveta. Barbara Turk iz Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma nam bo predstavila dva projekta: (1.) AHEAD – Agri-Food Cultural Heritage Ambassadors, ki se sooča z izzivi ohranjanja kmetijsko-živilske kulturne dediščine v dobi digitalne tehnologije, ter (2.) CREAHLANDS – Pametna specializacija in kreativni menedžment podeželske dediščine in pokrajine, katerega cilj je oblikovati nov strokovni profil Tehnik specialist kreativnega menedžmenta podeželske dediščine in pokrajine. Lenka Puh iz Zadruge Allium so.p., Etri skupnost, bo v svojem predavanju Družbene inovacije, kot prispevek k uspešni transformaciji in grajenju sodelovalnih poslovnih modelov predstavila nove oblike sodelovanja med kmetijo in socialnim podjetjem ali kakšno drugo pravno obliko, dvig kulture sodelovanja in nove sodelovalne poslovne modele.
   
  Za lažjo organizacijo vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite s prijavo do 20. 8. 2021 na e-mail eip.cesen@gmail.com.
   
  Lepo vabljeni!


   


  VABILO NA PRIKAZ SAJENJA ČESNA 

  Vabimo vas, da se udeležite prikaza sajenja česna, ki bo potekalo v sredo, 3. 11. 2021, ob 11. uri na EKOLOŠKI KMETIJI ROGELJ

  Zbirališče udeležencev je na Ekološki kmetiji Rogelj, Češnjevek 1, 8210 Trebnje.

  Na dogodku boste izvedeli več o projektu EIP česen in šalotka ter spoznali načrtovane praktične preizkuse s česnom, seznanili vas bomo s tehnologijo ekološke pridelave česna s poudarkom na pripravi tal ter sajenju. Za zaključek pa si boste lahko ogledali različne načine sajenja česna.

  Srečanje bo trajalo 3 ure.

  Prijave zbiramo do ponedeljka, 1. 11. 2021, na elektronski naslov eip.cesen@gmail.com. Poleg svojih osebnih podatkov (ime, priimek) napišite tudi KMG-MID številko, če ste lastnik kmetijskega gospodarstva. 

  Dogodek je brezplačen, organiziramo ga projektni partnerji Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma ter KGZS – Zavoda Novo mesto. 

  Lepo vabljeni!

   

  VABILO na Dan sajenja medovitih rastlin

  Vabimo vas na Dan sajenja medovitih rastlin v Gornjo Radgono na Pomurski sejem, 26. marca s pričetkom ob 9. uri.  

   
  Ob 12. uri bomo  v okviru projekta EIP Česen in šalotka predstavili rezultate poskusa na šalotki. Po končani predstavitvi bomo zasadili grede s sortami šalotke iz poskusa. 
  Za konec pa vas ob 14. uri vabimo še na okroglo mizo, kjer boste spoznali partnerje projekta ter izvedeli kateri  poskusi še potekajo. 
   

  VABILO 
   
  Vabljeni na demonstracijsko delavnico na KMETIJO TOVORNIK, Reštanj 69, v torek, 7. 6. 2022, s pričetkom ob 9. uri. Dogodek bo trajal do 12. ure.
   
  Na dogodku boste izvedeli več o projektu EIP Česen in šalotka, sedanjih rezultatih in si skupaj s strokovnjaki ogledali posevke česna sorte Anka, ki so del praktičnega preizkusa. Izvedeli boste več o agrotehnologiji pridelave česna na prostem ter v rastlinjaku in spoznali slovenske avtohtone sorte česna. 

  PRIJAVE zbiramo na e-naslov eip.cesen@gmail.com do nedelje, 5. 6. 2022. Ob prijavi navedite tudi KMG-MID številko. 

  Na povezavi so opisana kratka navodila do lokacije, ki je označena na zemljevidu.

  Lepo vabljeni!