|    DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA
Šolska prodajalna

Cenik izdelkov/produktov Centra GRM NM

Z roko v roki do kakovostne preh.

Program razvoja podeželja

EIP ČESEN IN ŠALOTKA

EIP AT-MOBIL

EIP RECIKEL AGROSTRETCH FOLIJE

EIP VODE

EIP AUTO

EIP - AGRI - Inovativni

Kooperativno kmetijstvo LAS DBK
Projekt Spektroskopija

Učni vrt Učakovci - PRESLICA

SOOS


POMOP

Inovativna učna okolja

KONTAKTNE INFORMACIJE

GRM Novo mesto - 
center biotehnike in turizma
Sevno 13
8000 Novo mesto
Slovenija

tel: 07 393 47 00 
fax: 07 393 47 10 
s-sksgrm.nm@guest.arnes.si


 

Vremenski podatki (Sevno)

Nahajate se tukaj

  VolunTEEN

  VolunTEEN – prostovoljstvo v srednjih šolah
   
  Med 5. februarjem 2018 in 4. januarjem 2019 naša šola sodeluje v Erasmus + KA 1 projektu izmenjave dijakov z Vasvari Pal srednjo šolo za ekonomijo in informacijsko tehnologijo iz Szegeda na Madžarskem.
  Namen projekta: mlajšo generacijo ozavestiti o socialnih vrednotah in neenakosti. S projektom želimo dvigniti zavest o skupnem evropskem prostoru in o skupnem reševanju težav preko aktivnega sodelovanja v lokalnih skupnostih.
   
  Opis projekta: projektni cilji bodo doseženi preko dve izmenjav dijakov, ki bosta trajali po pet dni. Udeleženci izmenjave si bodo pokazali, kaj lahko naredi najstnik v zvezi s socialno neenakostjo. Med trajanjem projekta bodo udeleženci vključeni v aktivnosti povezovanja v skupini, obiskov lokalnih nevladnih organizacij, izdelavi intervjujev in plakatov, učenju o prostovoljstvu in aktivnem državljanstvu. Končni rezultat projekta bo motivacijski video ali blog, ki ga bodo izdelali udeleženci.
   
  Udeleženci: po 12 dijakov iz Madžarske in Slovenije in po 2 učitelja iz obeh držav.
   
  Mobilnosti:   1. mobilnost bo med 9. in 13. aprilom 2018 na Madžarskem in
                     2. mobilnost bo med 24. in 28. septembrom 2018 v Sloveniji.

  8. 4. 2018 - nedelja
   

  Dijaki 2. In 3. letnika biotehniške gimnazije smo se ob 9.00 uri iz pred šole odpravili proti Madžarski. Nasa pot je potekala po avtocesti proti Zagrebu, naslednja postaja je bila pri Varaždinu, nakar smo nadaljevali proti Budimpešt. Tam smo se ustavili za kosilo in si ogledali Fishermans tower. Po kratkem vendar sladkem kosilu smo pot nadaljevali proti našemu končnemu cilju - Szegedu. Tam sta nas pred hotelom pričakali nadvse navdušeni profesorici nemščine in angleščine iz madžarske šole. Po krajšem nesporazumu kje bo kdo spal, smo se namestili v sobe in vsi utrujeni in zaspani od dolge poti zaspali. Tako se je naša pot do Szegeda končala in vsi nestrpno pričakujemo nov dan... lp. Vaši najdražji in najlepši posebneži ;) .
   
  Zapisala Tajda in Jakob

  9. 4. 2018 - ponedeljek

  Danes smo se zjutraj odpravili do šole Vasvari. Tam smo spoznali dijak, s katerimi bomo preživeli naslenje dni. Led med seboj smo prebijali z raznimi igrami, nato smo se razdelili v skupine in se med seboj podrobneje spoznavali. Potem smo pregledali kompetence prostovoljstva in se podrobneje pogovarjali kaj sploh so to  in kaj pomenijo. Dobili smo tudi kapitanov dnevnik, v katerega bomo v prihodnje  zapisovali  svoje izkušnje s to izmenjavo. Ko smo končali, smo se razdelili v skupine in  madžarski dijaki so nas peljali na ogled njihove šole... Prišel je čas za kosilo, ki smo ga vsi komaj čakali. Po dobrem in obilnem kosilu smo se znova razdelili v skupine in se skupaj odpravili na obhod po mestu Szeged ter s pomočjo GPS naprave iskali vprašanja (geo-egging) ter na njih odgovarjali. Preko te dejavnosti smo spoznali znamenitosti Szegeda. Ko smo prišli nazaj v šolo, nas je že čakala pogostitev, posladkali smo se z raznimi pecivi, ki so jih pripravili madžarski dijaki in tudi čokoladno  Doboš torto. Po sladkanju smo si dijaki obeh šol izmenjali darila. Za zaključek je sledilo prijetno presenečenje, saj smo spoznali madžarske tradicionalne plese in jih tudi ob godalni spremljavi bivših dijakov te šole tudi odplesali. Dan je potekal zelo lepo, pridobili smo veliko novih prijateljev in se zelo zabavali.

  Zapisala Lili in Patricija

  10. 4. 2018 - torek

  Danes smo odšli s prijatelji z Madžarske na obisk Rdečega križa v Szegedu. Mlada prostovoljka nas je seznanila z delovanjem Rdečega križa na Madžarskem. Povedala nam je tudi nekaj o zgodovini Rdečega križa. Sledili so kratki filmi s socialno tematiko, ob katerih smo odgovarjali na v naprej dana vprašanja in preko tega razmišljali o njej. Nato so sledili pogovori in deljenje mnenj. Imeli smo dobro uro za druženje in sprostitev. Sledilo je kosilo. V popoldanskem času smo odšli v mestno hišo, kjer nas je prijazno sprejel vodja kulturnega dela mestne hiše. Njegova pomočnica nam je razkazala prostore v tej zanimivi zgradbi in predstavila njeno zgodovino ter zgodovino mesta. Kasneje smo obiskali živalski vrt. Krmili smo žirafe in si ogledali divje mačke, tjulnje, pingvine, opice,... Kasneje smo odšli v šolo, kjer smo imeli predstavitev kultur. Sami smo jim zapeli pesem Zgodbo o prijateljstvu ter Krokodilčke. Skupaj smo zapeli tudi Pumped up kicks v angleščini. Sledila je vsebinska interpretacija pesmi. Naše vtise smo  strnili na samolepilne lističe in jih  razporedili na hišo kompetenc. Danes smo se osredotočili na tri kompetence, in sicer znanje tujih jezikov in spoznavanje  madžarske kulture ter socialno kompetenco. Med seboj so se se okrepile prijateljske vezi, dobili smo še več lepih vtisov o madžarski kulturi in se naučili še nekaj madžarskih besed. Utrujeni smo se vrnili v hotel, kjer smo v glasbenem duhu preživeli večer.
  Mateja in Saša

  11. 4. 2018 - sreda

  Današnji dan smo začeli z jutranjim sprehodom in kavo v centru Szegeda, kjer smo začutili utrip prebujanja tega očarljivega mesta. Dopoldne smo si ogledali mestni motivacijski center in se seznanili z njihovim programom, ki zajema popoldansko delo z otroki, starimi 8-18 let, ki se srečujejo z različnimi socialnimi in finančnimi težavami. Izvedli smo ustvarjalno delavnico, kjer smo skupaj z madžarskimi dijaki ustvarili veliko  sliko domišljijskega gozda. Nato smo se sprehodili do naše stalne restavracije in
  se najedli (ocvrte) hrane. Sledil je prosti čas, ki smo ga skupaj izkoristili za nakupovanje v največjem nakupovalnem centru Szegeda. V popoldanskem času smo nekateri obiskali Karitas, kjer smo se seznanili z delom te dobrodelne organizacije in njenih prostovoljcev. Pripravljali smo tudi sendviče za brezdomce in se pri tem zelo zabavali. Druga skupina pa je v šoli Vasvari izdelovala kolaž posnetkov izvedenih aktivnosti in pisala blog. Nato smo skupaj izpolnili naš dnevnik, se odpravili v hotel in z
  večerjo ter dobro družbo zaključili dan.
   
  Ajda in Špela

  Na začetku dneva smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina se je odpravila na bazen, druga pa na ogled vodnega stolpa v središču mesta Szeged. V stolpu smo si ogledali muzej fizike. Gospod, ki nas je prijazno vodil proti vrhu vodnega stolpa, nam je predstavil tudi nekaj naprav, ki so jih začetniki fizike uporabljali za prikaz fizikalnih pojavov. S stolpa je bil čudovit razgled na celotno mesto. Druga skupina se je zabavala na vodnih toboganih ter v zunanjih in notranjih bazenih. Po kosilu smo se odpeljali v nacionalni park Opusztaszer. To je kraj, kjer so se začela naseljevati prva ljudstva na področju Madžarske. Spoznali smo del njihove zgodovine in si ogledali znano sliko, ki prikazuje potek priseljevanja. Po končanem ogledu smo se odpravili v hotel, kjer so nam gostitelji pripravili tradicionalno madžarsko hrano. Po večerji smo se v družbi madžarskih dijakov odpravili v mesto, kjer smo se družili in še poglobili prijateljstvo.
   
  Klea in Sara

  Zadnji dan našega potovanja se je začel deževno in sivo. Prav tako pa smo se počutili tudi mi, saj smo se počasi začeli zavedati, da se naše druženje zaključuje.
  Po pakiranju smo odšli v šolo, kjer smo imeli še krajše druženje z Magyaroki (Madžari). V skupinah po 4 smo razpravljali o tem, kar nas je ta teden povezalo v celoto in nam prineslo nove izkušnje, znanje,… To smo prikazali z našimi grbi, ki smo jih skupaj narisali. Po krajšem prostem času smo se skupaj odpravili na kosilo in nato v Arkad opravili zadnje nakupe. Nato smo se poslovili od naših prijateljev z mislijo, da je ves teden hitro minil, vendar bodo nove vezi trajale še dolgo.
   
  Lara in Nejc
   

  Slika: