Nahajate se tukaj
SREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM 1
KARIERNI DAN
KARIERNI DAN
Spoštovani!
VIŠJA STROKOVNA ŠOLA GRM NOVO MESTO in VISOKA ŠOLA ZA UPRAVLJANJE PODEŽELJA GRM organizirata že 2. karierni dan za dijake KMETIJSKE ŠOLE GRM IN BIOTEHNIŠKE GIMNAZIJE ter SREDNJE ŠOLE ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM NOVO MESTO.
Karierni dan si bodo ogledali dijaki 3.a, 4.a, 5.a oddelka.
Odhod na Sevno bo v sredo 3. februarja, ob 9.50, prihod 13.45.
Dijaki, ki se bodo udeležili kariernega dneva imajo prvi dve šolski uri pouk. Ob 9.50 se dobimo pred šolo, kjer skupaj odidemo do avtobusne postaje (nasproti Motoroila). Spremljevalci oddelkov so Anita Beguš, Polona Pegam in Slavica Šterk.
VEČ ZNANJA ZA VEČ TURIZMA
FESTIVAL VEČ ZNANJA ZA VEČ TURIZMA
V sredo, 27. januarja 2016, je v okviru sejma NATOUR Alpe-Adria potekal 13. mednarodni festival Več znanja za več turizma na temo Zeleni turizem. Na njem se je predstavilo 42 srednjih šol iz Slovenije in tujine, vsaka šola s svojo zeleno zgodbo iz domačega okolja.
Tekmovanja so se udeležile tri ekipe z naše šole. Vsaka je izdelala svojo projektno nalogo, posnela videospot in se predstavila na turistični tržnici.
Projektno nalogo z naslovom Voda šumlja so izdelali Ana Kuhelj Petrovska, Eva Sebanc, Lea Muhič, Nina Vdovč in Žiga Pečjak. Njihovi mentorici sta bili profesorici Anica Pajer in Marija Turk. Osvojili so srebrno priznanje.
Druga ekipa je izdelala nalogo z naslovom Nepozabni trenutki z Nežo na oglarski domačiji. Sodelovali so Julija Košak, Anita Sinjur, Ula Gliha, Martin Šterk, Neža Dernikovič in Andreja Žabkar, njihovi mentorici sta bili profesorici Maja Skubic Avsec in Slavica Šterk. Tudi ta ekipa je prejela srebrno priznanje.
Tretja ekipa, v sestavi Diana Rojc, Ana Matko, Alja Žnidaršič, Sara Bozovičar, Anže Gramec, David Piškur in Ines Rupnik pod mentorstvom Alenke Lipej Kastrevec in Anice Oblak Janko, je sodelovala pri nalogi z naslovom Turizem na reki Krki in ob njej, Popotovanje po zeleni Krki v objem narave. Ekipa je bila nagrajena z zlatim priznanjem za celoten dosežek in še posebej z zlatim priznanjem za najboljši promocijski spot. Tako se je ekipa vrnila domov kar z dvema odličjema.
V izdelavo turističnega proizvoda, ki smo ga predstavili na turistični tržnici, smo dijaki vložili veliko dela in žrtvovali marsikatero minuto prostega časa, pa vendar menimo, da je bilo vredno. Pridobili smo mnogo izkušenj, ki nam bodo gotovo koristile v našem nadaljnjem izobraževanju, ostali pa so tudi nepozabni spomini.
Ines Rupnik, 1. a
Zimski rok poklicne mature 2015
TERMINSKI PLAN
ZIMSKEGA ROKA POKLICNE MATURE 2015
DATUM
URA
IZPITNA ENOTA/PREDMET
Ponedeljek,
1. 2. 2016
Ob 9.00
PISNI DEL 1. IZPITNE ENOTE
(predmet SLOVENŠČINA)
Torek,
2. 2. 2016
Ob 9.00
PISNI DEL 3. IZPITNE ENOTE
(predmet ANGLEŠČINA)
Sreda,
3. 2. 2016
Ob 9.00
PISNI DEL 2. IZPITNE ENOTE
(predmet GASTRONOMIJA IN TURISTIČNE STORITVE ali GASTRONOMIJA IN TURIZEM S PODJETNIŠTVOM)
Četrtek,
4. 2. 2016
Ob 14.00
Ustni del 2. izpitne enote (predmet GASTRONOMIJA IN TURIZEM S PODJETNIŠTVOM in GASTRONOMIJA IN TURISTIČNE STORITVE
Petek,
5. 2. 2016
Ob 13.15
Ustni del 3. izpitne enote (predmet ANGLEŠČINA)
Petek,
5. 2. 2016
Ob 13.15
Ustni del 1. izpitne enote (predmet SLOVENŠČINA)
Petek,
4. 3. 2016
Ob 13.30
Seznanitev kandidatov z uspehom na zimskem roku POM
-
Terminski razpored velja za izobraževalna programa: GASTRONOMSKO-TURISTIČNI TEHNIK in GASTRONOMSKI TEHNIK.
-
Prostorska razporeditev bo znana na dan posameznega izpita.
-
Svetujemo vam, da pridete na pisne izpite 30 minut pred pričetkom pisanja.
-
Pred pristopom na zimski rok poklicne mature morajo biti poravnane vse finančne obveznosti.
Tajnica ŠMK:
Predsednik ŠMK:
Maja Skubic Avsec
Jože Avsec
Zimski rok popravnih izpitov
Zimski rok popravnih izpitov bo potekal od 1. 2. do 5. 2. 2016. Natančen razpored bo objavljen v četrtek, 28. 1. 2016.
Kandidati se morajo prijaviti najpozneje do srede, 27. 1. 2016.
Srednješolska turistična tržnica
Na tržnici bodo tekmovale 3 ekipe z naše šole. Naloge in filme si lahko ogledate spodaj.
IN VODA ŠUMLJA ... film
OGLARJENJE naloga
OGLARJENJE film
TURIZEM NA REKI KRKI naloga
TURIZEM NA REKI KRKI film 1
TURIZEM NA REKI KRKI film 2
Vabljeni k všečkanju na facebooku.
Vabilo na 2. roditeljski sestanek
Spoštovani starši!
Končalo se je prvo ocenjevalno obdobje v šolskem letu 2015/16, zato vas vabimo na drugi roditeljski sestanek, ki bo:
- V sredo, 20. januarja 2016, ob 16. uri za dijake 1. letnikov (1.a, 1.b, 1.c).
Za dijake prvih letnikov organiziramo Predavanje gospe Mateje Petric na temo ''Spremembe so edina stalnica pri naših mladostnikih''.
- V četrtek, 21. januarja 2016, ob 16. uri za ostale oddelke.
Za dijake zaključnih letnikov (4.a in 5.a) bo Višja strokovna šola Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma predstavila izobraževalne programe.
V želji, da se roditeljskega sestanka udeležite, vas prav lepo pozdravljamo in se veselimo srečanja z vami.
Jože Avsec,
ravnatelj
Promocija šole na osnovnih šolah
Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem se zelo radi odzovemo povabilu osnovnih šol, da predstavimo naše izobraževalne programe. Pri promociji šole vedno radi sodelujejo naši dijaki, saj z veseljem obiščejo ''svojo'' osnovno šolo. V tem šolskem letu smo obiskali že kar 14 osnovnih šol.
Spodaj vidite fotografije iz tržnice poklicev na osnovni šoli Kostanjevica na Krki.
KRVODAJALSKA AKCIJA DECEMBER 2015
Letošnje šolsko leto smo kar zgodaj začeli s predavanji o krvodajalstvu in tudi na Srednji šoli za gostinstvo in turizem so nas prijazno povabili, da to temo predstavimo tudi njihovim dijakom zaključnih letnikov. Predavanja se je udeležilo 54 dijakov, na krvodajalsko akcijo, ki smo jo organizirali prav za njih, pa je včeraj in danes prišlo kar 30 dijakov in dve zaposleni.
Kot so nam povedali, so bili veseli in zadovoljni, da lahko pomagajo in da bodo ostali krvodajalstvu v veliki večini zapisani tudi v bodoče.
Hvala vsem in čestitamo dijakom, ki so prvikrat darovali kri.
M.Š.
70 letnica ekonomske šole
V sredo, 11. 11. 2015, smo z dijaki izvedli ketering za ekonomsko šolo, ki je praznovala sedemdeseto obletnico obstoja. Izbor jedi je bil zelo pester - spekli smo bel kruh ter bučkin, pirin in kurkumin kruh, ki smo ga dopolnili s skutnim namazom z zelišči ali domačo pašteto. V kruh smo zavili tudi klobase, spekli mesne roladice ter se lotili tudi priprave sladic in oblikovanja sadja. Pripravili smo tudi omizje, razporedili jedi na bifejsko mizo ter goste postregli še s pijačo. Nazadnje smo vse še pospravili.
Za nas je bil to velik dogodek in pomembna izkušnja, ki nas je obogatila pri našem praktičnem izobraževanju. Menimo, da nam brez naših učiteljic ne bi uspelo v takšni popolnosti.
Dijaki gostinske šole
DELAVNICA - BOJ PROTI RAKU
Rak je med šolsko mladino sorazmerno redko obolenje, vendar so dijaki vask dan starejši in z njihovim oraščanjem rastejo tudi možnosti, da bodo nekoč zboleli za rakom. Ni odveč, da že v šoli dojamejo, da je boj proti raku boj vsakega posameznika. RAvno zato smo na pobudo dolenjskega društva za boj proti raku v sredo, 25. novembra imeli delavnico in predavanje na temo rakavih bolezni, dejavnikov tveganja ter zdravem načinu življenja.
Dijaki 5.a oddelka so imeli v sredo praktični pouk. V dopoldanskem času so pripravili razstavo z degustacijo dietne preharane, ob 12. uri pa smo imeli za 3.a in 4.b predavanje. Prvi del predavanja je vodila ga. Andreja Kurent, dr.med., spec. infektologije. Veseli smo bili, da smo se lahko poučili o rakavih bolezni ter dejavnikh tveganja. Drugi del predavanj pa je imela ga. Dr. Irena Sedej, univ. dipl. inž. živil. tehn., ki je spregovorila o zdravem načinu življenja in pravilni prehrani.
Anita Beguš
Teme za 4. enoto poklicne mature 15-16
TEME ZA 4. ENOTO POKLICNE MATURE 2015/16
Tema:
Obeležitev 130-letnice kmetijske šole Grm
Predlogi naslovov:
1. obdobje: šola na Slapu pri Vipavi
- Med slapovi in vinogradi – dediščina grofa Lanthierija
- Slovenska kmetijska šola na Kranjskem
- Šolske ure na graščini na Slapu v Vipavski dolini
2. obdobje: šola na gradu Grm
- Grad Grm – razvijanje znanja skozi preteklost
- Dežela Kranjska z vinarsko in sadjarsko šolo
3. obdobje: šola na Sevnem
- Na sončni strani Trške Gore
- Gremo mi po svoje
Učitelji mentorji aktivov kuharstva, strežbe in turizma
Zadnji rok za prijavo k zimskem roku poklicne mature 2015
Obvestilo
Zadnji rok za prijavo k zimskemu roku poklicne mature 2015 je četrtek, 3. december 2015. Do 28. 1. 2016 morajo kandidati izpolniti pogoje za opravljanje poklicne mature.
šolska maturitetna komisija
Tradicionalni slovenski zajtrk 2015
V petek, 20. novembra 2015, bomo obeleževali dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti dijake o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.
Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal v jedilnici od 7.30 do 8.00 po pripravljenem razporedu.
Vljudno vabljeni dijaki in vsi zaposleni, da se ga udeležite.
Jože Avsec, ravnatelj
RAZPORED ODDELKOV ZA ZDRAV ZAJTRK
URA
ODDELEK
UČITELJ ZA SPREMSTVO
7.30-7.45
1.c
Urška Mehle
2.b
Anica Pajer
3.a
Slavica Šterk
4.a
Katarina Teršar Zalar
7.45-8.00
1.a
Maja Skubic Avsec
5.a
Irena Gorše
Tradicionalni slovenski zajtrk 2016
V petek, 20. novembra 2015, bomo obeleževali dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti dijake o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.
Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal v jedilnici od 7.30 do 8.00 po pripravljenem razporedu.
Vljudno vabljeni dijaki in vsi zaposleni, da se ga udeležite.
Jože Avsec, ravnatelj
RAZPORED ODDELKOV ZA ZDRAV ZAJTRK
URA
ODDELEK
UČITELJ ZA SPREMSTVO
7.30-7.45
2.b
Anica Pajer
3.a
Slavica Šterk
4.a
Katarina Teršar Zalar
7.45-8.00
1.a
Maja Skubic Avsec
1.c
Katarina Teršar Zalar
2.a
Katja Bahorič
4.b
Urška Mehle
5.a
Irena Gorše
GASTRONOMSKO TURISTIČNI ZBOR 2015
V sredo, 14. oktobra 2015, so se dijaki in mentorji naše šole udeležili tekmovanja na 62. Gostinsko turističnem zboru v Novi Gorici.
Ekipa kuharstva v sestavi Janja Pekolj, Nina Vdovč in Žiga Pečjak pod mentorstvom Mateje Železnik je dobila bronasto priznanje za sodelovanje.
Ekipa strežbe v sestavi Janez Slapšak, David Piškur in Andraž Obrstar pod mentorstvom Roka Zupana je dobila srebrno priznanje za sodelovanje.
Ekipa turizma v sestavi Patricija Lekše, Nika Kramžar in Martin Šterk pod mentorstvom Slavice Šterk je dobila priznanje za sodelovanje.
Slavica Šterk
DAN ODPRTIH VRAT 2015
V četrtek, 15. oktobra 2015 smo imeli že tradicionalni dan odprtih vrat, ki je potekal pod geslom »ZA BISTRO GLAVO V NARAVO«. Tema letošnjega dneva odprtih vrat so bila ''ALTERNATIVNA ŽITA''.
Naša šola (Srednja šola za gostinstvo in turizem) se je predstavila skupaj z ostalimi enotami Zavoda Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma na Sevnem. Pripravili smo delavnice in predstavili izobraževalne programe, ki so bile namenjene predvsem učencem 7., 8. in 9. razreda.
Že tradicionalno smo pripravili zanimive, uporabne in zelo dobro obiskane delavnice. Učitelji strokovnih predmetov so skupaj z dijaki pripravili naslednje delavnice
- Poznamo žita?
- Pridi na tri pire
- Spominki iz ajde
- Zorela je rž
- Skuhajmo si pirino rižoto z zelenjavo
- Žvrkljano testo na različne načine
- Testenine iz alternativnih žit
- Priprava jedi pred gostom
Anita Beguš
KRVODAJALSTVO
V petek, 16. 10. 2015 je OZRK Novo mesto v sodelovanju s predstavnikom RKS Boštjanom Novakom, za zaključne oddelke omenjenih šol organiziralo predavanje o krvodajalstvu. Besedam predavatelja je na Gimnaziji prisluhnilo skoraj 70, na Srednji šoli za gostinstvo in turizem pa preko 50 dijakov in zaposlenih na šoli. V dogovoru s svetovalnima delavkama na šolah, bomo za njih organizirali krvodajalsko akcijo, da jim bo v skupini še lažje pristopiti h krvodajalstvu.
M.Š.
LAHKIH NOG NAOKROG PO NOVEM MESTU
V petek, 2. oktobra, sta dijakinji Lusinda Petrišič in Urška Cigler sprejeli in popeljali na ogled srednjeveškega Novega mesta učence in učitelje OŠ Maksa Pleteršnika iz Pišec. Vodenje, ogled Dolenjskega muzeja in kosilo v Hiši kulinarike in turizma je del programa, ki ga tudi letošnje leto izvajamo znotraj nacionalnega projekta Lahkih nog naokrog. Slavica Šterk
VODENI OGLEDI NOVEGA MESTA
V soboto, 10. 10. 2015, ob 17. uri sta dijakinji 4. letnika Lusinda Petrišič in Anja Kraševec kljub rahlem dežju z nasmehom na licu popeljali na ogled Novega mesta člane Evropskega združenja podčastnikov rezervne sestave (CISOR), ki trenutno deluje pod okriljem dvoletnega predsedstva Zveze slovenskih častnikov. Vodenja se je udeležilo 40 udeležencev iz različnih evropskih držav, članic združenja (Avstrije, Belgije, Nizozemske, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Italije, Poljske, Slovenije, Španije, Švice). Po vodenju smo se skupaj z gosti udeležili sprejema pri županu Gregorju Macedoniju.