|    DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA
Šolska prodajalna

v pripravi

Z roko v roki do kakovostne preh.

Program razvoja podeželja

EIP RJAVO GOVEDO

EIP ČESEN IN ŠALOTKA

EIP AT-MOBIL

EIP PROTIPOŽARNI MODEL

EIP RECIKEL AGROSTRETCH FOLIJE

EIP VODE

EIP AUTO

EIP - AGRI - Inovativni

Kooperativno kmetijstvo LAS DBK
Projekt Spektroskopija

Učni vrt Učakovci - PRESLICA

POMOP

SOOS


Inovativna učna okolja

KONTAKTNE INFORMACIJE

GRM Novo mesto - 
center biotehnike in turizma
Sevno 13
8000 Novo mesto
Slovenija

tel: 07 393 47 00 
fax: 07 393 47 10 
s-sksgrm.nm@guest.arnes.si


 

Vremenski podatki (Sevno)

Nahajate se tukaj

SREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM 1

    Subscribe to SREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM 1 feed
    Posodobljeno: 2 uri 23 min nazaj

    KARIERNI DAN

    Pon, 02/01/2016 - 16:37

    KARIERNI DAN

     

    Spoštovani!


    VIŠJA STROKOVNA ŠOLA GRM NOVO MESTO in VISOKA ŠOLA ZA UPRAVLJANJE PODEŽELJA GRM organizirata že 2. karierni dan za dijake KMETIJSKE ŠOLE GRM IN BIOTEHNIŠKE GIMNAZIJE ter SREDNJE ŠOLE ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM NOVO MESTO.


    Karierni dan si bodo ogledali dijaki 3.a, 4.a, 5.a oddelka.


    Odhod na Sevno bo v sredo 3. februarja, ob 9.50prihod 13.45.


    Dijaki, ki se bodo udeležili kariernega dneva imajo prvi dve šolski uri pouk. Ob 9.50 se dobimo pred šolo, kjer skupaj odidemo do avtobusne postaje (nasproti Motoroila). Spremljevalci oddelkov so Anita Beguš, Polona Pegam in Slavica Šterk.

    VEČ ZNANJA ZA VEČ TURIZMA

    Pon, 02/01/2016 - 16:13

    FESTIVAL VEČ ZNANJA ZA VEČ TURIZMA

    V sredo, 27. januarja 2016, je v okviru sejma NATOUR Alpe-Adria potekal 13. mednarodni festival Več znanja za več turizma na temo Zeleni turizem. Na njem se je predstavilo 42 srednjih šol iz Slovenije in tujine, vsaka šola s svojo zeleno zgodbo iz domačega okolja.

    Tekmovanja so se udeležile tri ekipe z naše šole. Vsaka je izdelala svojo projektno nalogo, posnela videospot in se predstavila na turistični tržnici.

    Projektno nalogo z naslovom Voda šumlja so izdelali Ana Kuhelj Petrovska, Eva Sebanc,  Lea Muhič, Nina Vdovč in Žiga Pečjak. Njihovi mentorici sta bili profesorici Anica Pajer in Marija Turk. Osvojili so srebrno priznanje.

    Druga ekipa je izdelala nalogo z naslovom Nepozabni trenutki z Nežo na oglarski domačiji. Sodelovali so Julija Košak, Anita Sinjur, Ula Gliha, Martin Šterk, Neža Dernikovič in Andreja Žabkar, njihovi mentorici sta bili profesorici Maja Skubic Avsec in Slavica Šterk. Tudi ta ekipa je prejela srebrno priznanje.

    Tretja ekipa, v sestavi Diana Rojc, Ana Matko, Alja Žnidaršič, Sara Bozovičar, Anže Gramec, David Piškur in Ines Rupnik pod mentorstvom Alenke Lipej Kastrevec in Anice Oblak Janko, je sodelovala pri nalogi z naslovom Turizem na reki Krki in ob njej, Popotovanje po zeleni Krki v objem narave. Ekipa je bila nagrajena z zlatim priznanjem za celoten dosežek in še posebej z zlatim priznanjem za najboljši promocijski spot. Tako se je ekipa vrnila domov kar z dvema odličjema.

    V izdelavo turističnega proizvoda, ki smo ga predstavili na turistični tržnici, smo dijaki vložili veliko dela in žrtvovali marsikatero minuto prostega časa, pa vendar menimo, da je bilo vredno. Pridobili smo mnogo izkušenj, ki nam bodo gotovo koristile v našem nadaljnjem izobraževanju, ostali pa so tudi nepozabni spomini.

    Ines Rupnik, 1. a

    Zimski rok poklicne mature 2015

    Pet, 01/29/2016 - 15:15

    TERMINSKI PLAN

    ZIMSKEGA ROKA POKLICNE MATURE 2015

     

    DATUM

    URA

    IZPITNA ENOTA/PREDMET

    Ponedeljek,

    1. 2. 2016

     Ob 9.00

     PISNI DEL 1. IZPITNE ENOTE

    (predmet SLOVENŠČINA)

    Torek,

    2. 2. 2016

    Ob 9.00

    PISNI DEL 3. IZPITNE ENOTE

    (predmet ANGLEŠČINA)

    Sreda,

    3. 2. 2016

     Ob 9.00

     PISNI DEL 2. IZPITNE ENOTE

    (predmet GASTRONOMIJA IN TURISTIČNE STORITVE ali  GASTRONOMIJA IN TURIZEM S PODJETNIŠTVOM)

    Četrtek,

    4. 2. 2016

    Ob 14.00

     Ustni del 2. izpitne enote (predmet GASTRONOMIJA IN TURIZEM S PODJETNIŠTVOM in GASTRONOMIJA IN TURISTIČNE STORITVE

    Petek,

    5. 2. 2016

     Ob 13.15

     Ustni del 3. izpitne enote (predmet ANGLEŠČINA)

    Petek,

    5. 2. 2016

     Ob 13.15

     Ustni del 1. izpitne enote (predmet SLOVENŠČINA)

    Petek,

    4. 3. 2016

    Ob 13.30

     Seznanitev kandidatov z uspehom na zimskem roku POM

     

    1. Terminski razpored velja za izobraževalna programa: GASTRONOMSKO-TURISTIČNI TEHNIK in GASTRONOMSKI TEHNIK.

    1. Prostorska razporeditev bo znana na dan posameznega izpita.

    1. Svetujemo vam, da pridete na pisne izpite 30 minut pred pričetkom pisanja.

    1. Pred pristopom na zimski rok poklicne mature morajo biti poravnane vse finančne obveznosti.

    Tajnica ŠMK:

    Predsednik ŠMK:

    Maja Skubic Avsec

    Jože Avsec

    Zimski rok popravnih izpitov

    Sre, 01/20/2016 - 16:48
    ZIMSKI ROK POPRAVNIH IZPITOV

     

    Zimski rok popravnih izpitov  bo potekal od 1. 2. do 5. 2. 2016. Natančen razpored bo objavljen v četrtek, 28. 1. 2016.

     

    Kandidati se morajo prijaviti najpozneje do srede, 27. 1. 2016.

    Srednješolska turistična tržnica

    Sre, 01/20/2016 - 16:36
    SREDNJEŠOLSKA TURISTIČNA TRŽNICA - ZELENI TURIZEM

     

    Na tržnici bodo tekmovale 3 ekipe z naše šole. Naloge in filme si lahko ogledate spodaj. 

    IN VODA ŠUMLJA ... naloga

    IN VODA ŠUMLJA ... film

    OGLARJENJE naloga

    OGLARJENJE film

    TURIZEM NA REKI KRKI naloga

    TURIZEM NA REKI KRKI film 1

    TURIZEM NA REKI KRKI film 2 

     

    Vabljeni k všečkanju na facebooku. 

    Vabilo na 2. roditeljski sestanek

    Pet, 01/15/2016 - 12:41
    VABILO NA 2. RODITELJSKI SESTANEK

    Spoštovani starši!

    Končalo se je prvo ocenjevalno obdobje v šolskem letu 2015/16, zato vas vabimo na drugi roditeljski sestanek, ki bo:

    -          V sredo, 20. januarja 2016, ob 16. uri za dijake 1. letnikov (1.a, 1.b, 1.c).

    Za dijake prvih letnikov organiziramo Predavanje gospe Mateje Petric na temo ''Spremembe so edina stalnica pri naših mladostnikih''.

    -           V četrtek, 21. januarja 2016, ob 16. uri za ostale oddelke.

    Za dijake zaključnih letnikov (4.a in 5.a) bo Višja strokovna šola Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma predstavila izobraževalne programe.

    V želji, da se roditeljskega sestanka udeležite, vas prav lepo pozdravljamo in se veselimo srečanja z vami.

    Jože Avsec,

    ravnatelj

    Promocija šole na osnovnih šolah

    Sre, 01/13/2016 - 10:37
    Promocija šole

    Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem se zelo radi odzovemo povabilu osnovnih šol, da predstavimo naše izobraževalne programe. Pri promociji šole vedno radi sodelujejo naši dijaki, saj z veseljem obiščejo ''svojo'' osnovno šolo. V tem šolskem letu smo obiskali že kar 14 osnovnih šol.

    Spodaj vidite fotografije iz tržnice poklicev na osnovni šoli Kostanjevica na Krki.

     

    VSE DOBRO V LETU 2016

    Tor, 12/22/2015 - 10:04

    KRVODAJALSKA AKCIJA DECEMBER 2015

    Sre, 12/09/2015 - 16:39
    KRVODAJALSKA AKCIJA DIJAKOV SREDNJE ŠOLE ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM

    Letošnje šolsko leto smo kar zgodaj začeli s predavanji o krvodajalstvu in tudi na Srednji šoli za gostinstvo in turizem so nas prijazno povabili, da to temo predstavimo tudi njihovim dijakom zaključnih letnikov. Predavanja se je udeležilo 54 dijakov, na krvodajalsko akcijo, ki smo jo organizirali prav za njih, pa je včeraj in danes prišlo kar 30 dijakov in dve zaposleni.

    Kot so nam povedali, so bili veseli in zadovoljni, da lahko pomagajo in da bodo ostali krvodajalstvu v veliki večini zapisani tudi v bodoče.

    Hvala vsem in čestitamo dijakom, ki so prvikrat darovali kri.

     

    M.Š.

     

    70 letnica ekonomske šole

    Sre, 12/09/2015 - 15:40
    70 LETNICA EKONOMSKE ŠOLE V NOVEM MESTU

    V sredo, 11. 11. 2015, smo z dijaki izvedli ketering za ekonomsko šolo, ki je praznovala sedemdeseto obletnico obstoja. Izbor jedi je bil zelo pester - spekli smo bel kruh ter bučkin,  pirin in kurkumin kruh, ki smo ga dopolnili s skutnim namazom z zelišči ali domačo pašteto. V kruh smo zavili tudi klobase, spekli mesne roladice ter se lotili tudi priprave sladic in oblikovanja sadja. Pripravili smo tudi omizje, razporedili jedi na bifejsko mizo ter goste postregli še s pijačo. Nazadnje smo vse še pospravili.

    Za nas je bil to velik dogodek in pomembna izkušnja, ki nas je obogatila pri našem praktičnem izobraževanju. Menimo, da nam brez naših učiteljic ne bi uspelo v takšni popolnosti.

    Dijaki gostinske šole

    DELAVNICA - BOJ PROTI RAKU

    Tor, 12/01/2015 - 11:12
    DELAVNICA IN PREDAVANJE V SODELOVANJU Z DOLENJSKIM DRUŠTVOM ZA BOJ PROTI RAKU

    Rak je med šolsko mladino sorazmerno redko obolenje, vendar so dijaki vask dan starejši in z njihovim oraščanjem rastejo tudi možnosti, da bodo nekoč zboleli za rakom. Ni odveč, da že v šoli dojamejo, da je boj proti raku boj vsakega posameznika. RAvno zato smo na pobudo dolenjskega društva za boj proti raku v sredo, 25. novembra imeli delavnico in predavanje na temo rakavih bolezni, dejavnikov tveganja ter zdravem načinu življenja.

    Dijaki 5.a oddelka so imeli v sredo praktični pouk. V dopoldanskem času so pripravili razstavo z degustacijo dietne preharane, ob 12. uri pa smo imeli za 3.a in 4.b predavanje. Prvi del predavanja je vodila ga. Andreja Kurent, dr.med., spec. infektologije. Veseli smo bili, da smo se lahko poučili o rakavih bolezni ter dejavnikh tveganja. Drugi del predavanj pa je imela ga. Dr. Irena Sedej, univ. dipl. inž. živil. tehn., ki je spregovorila o zdravem načinu življenja in pravilni prehrani.

    Anita Beguš

    Teme za 4. enoto poklicne mature 15-16

    Sre, 11/18/2015 - 20:03

    TEME ZA 4. ENOTO POKLICNE MATURE 2015/16

     

    Tema:

    Obeležitev 130-letnice kmetijske šole Grm

     

    Predlogi naslovov:

     

    1. obdobje: šola na Slapu pri Vipavi

    - Med slapovi in vinogradi – dediščina grofa Lanthierija

    - Slovenska kmetijska šola na Kranjskem

    - Šolske ure na graščini na Slapu v Vipavski dolini

     

    2. obdobje: šola na gradu Grm

    - Grad Grm – razvijanje znanja skozi preteklost

    - Dežela Kranjska z vinarsko in sadjarsko šolo

     

    3. obdobje: šola na Sevnem

    - Na sončni strani Trške Gore

    - Gremo mi po svoje

     

    Učitelji mentorji aktivov kuharstva, strežbe in turizma

    Zadnji rok za prijavo k zimskem roku poklicne mature 2015

    Sre, 11/18/2015 - 19:54

    Obvestilo

    Zadnji rok za prijavo k zimskemu roku poklicne mature 2015 je četrtek, 3. december 2015. Do 28. 1. 2016 morajo kandidati izpolniti pogoje za opravljanje poklicne mature. 

    šolska maturitetna komisija

    Tradicionalni slovenski zajtrk 2015

    Sre, 11/18/2015 - 19:23
    TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

    V petek, 20. novembra 2015, bomo obeleževali dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti dijake o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.

    Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal v jedilnici od 7.30 do 8.00 po pripravljenem razporedu.

    Vljudno vabljeni dijaki in vsi zaposleni, da se ga udeležite.

    Jože Avsec, ravnatelj

    RAZPORED ODDELKOV ZA ZDRAV ZAJTRK

    URA

    ODDELEK

    UČITELJ ZA SPREMSTVO

    7.30-7.45

    1.c

    Urška Mehle

     

    2.b

    Anica Pajer

     

    3.a

    Slavica Šterk

     

    4.a

    Katarina Teršar Zalar

    7.45-8.00

    1.a

    Maja Skubic Avsec

     

    5.a

    Irena Gorše

    Tradicionalni slovenski zajtrk 2016

    Sre, 11/18/2015 - 19:23
    TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

    V petek, 20. novembra 2015, bomo obeleževali dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti dijake o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.

    Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal v jedilnici od 7.30 do 8.00 po pripravljenem razporedu.

    Vljudno vabljeni dijaki in vsi zaposleni, da se ga udeležite.

    Jože Avsec, ravnatelj

    RAZPORED ODDELKOV ZA ZDRAV ZAJTRK

    URA

    ODDELEK

    UČITELJ ZA SPREMSTVO

    7.30-7.45

    2.b

    Anica Pajer

     

    3.a

    Slavica Šterk

     

    4.a

    Katarina Teršar Zalar

    7.45-8.00

    1.a

    Maja Skubic Avsec

     

    1.c

    Katarina Teršar Zalar

     

    2.a

    Katja Bahorič

     

    4.b

    Urška Mehle

     

    5.a

    Irena Gorše

    GASTRONOMSKO TURISTIČNI ZBOR 2015

    Pon, 10/26/2015 - 17:00
    Gastronomsko turistični zbor - Nova Gorica 2015

    V sredo, 14. oktobra 2015, so se dijaki in mentorji naše šole udeležili tekmovanja na 62. Gostinsko turističnem zboru v Novi Gorici.

    Ekipa kuharstva v sestavi Janja Pekolj, Nina Vdovč in Žiga Pečjak pod mentorstvom Mateje Železnik je dobila bronasto priznanje za sodelovanje.

    Ekipa strežbe v sestavi Janez Slapšak, David Piškur in Andraž Obrstar pod mentorstvom Roka Zupana je dobila srebrno priznanje za sodelovanje.

    Ekipa turizma v sestavi Patricija Lekše, Nika Kramžar in Martin Šterk pod mentorstvom Slavice Šterk je dobila priznanje za sodelovanje.

     

    Slavica Šterk

     

    DAN ODPRTIH VRAT 2015

    Tor, 10/20/2015 - 13:00
    DAN ODPRTIH VRAT

     

    V četrtek, 15. oktobra 2015 smo imeli že tradicionalni dan odprtih vrat, ki je potekal pod geslom »ZA BISTRO GLAVO V NARAVO«. Tema letošnjega dneva odprtih vrat so bila ''ALTERNATIVNA ŽITA''.

     

    Naša šola (Srednja šola za gostinstvo in turizem) se je predstavila skupaj z ostalimi enotami Zavoda Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma na Sevnem. Pripravili smo delavnice in predstavili izobraževalne programe, ki so bile namenjene predvsem učencem 7., 8. in 9. razreda.

     

    Že tradicionalno smo pripravili zanimive, uporabne in zelo dobro obiskane delavnice. Učitelji strokovnih predmetov so skupaj z dijaki pripravili naslednje delavnice

    -          Poznamo žita?

    -          Pridi na tri pire

    -          Spominki iz ajde

    -          Zorela je rž

    -          Skuhajmo si pirino rižoto z zelenjavo

    -          Žvrkljano testo na različne načine

    -          Testenine iz alternativnih žit

    -          Priprava jedi pred gostom

    Anita Beguš

     

    KRVODAJALSTVO

    Tor, 10/20/2015 - 12:54
    VEČ O KRVODAJALSTVU NA GIMNAZIJI IN SREDNJI ŠOLI ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM NOVO MESTO

     V petek, 16. 10. 2015 je OZRK Novo mesto v sodelovanju s predstavnikom RKS Boštjanom Novakom, za zaključne oddelke omenjenih šol organiziralo predavanje o krvodajalstvu. Besedam predavatelja je na Gimnaziji prisluhnilo skoraj 70, na Srednji šoli za gostinstvo in turizem pa preko 50 dijakov in zaposlenih na šoli. V dogovoru s svetovalnima delavkama na šolah, bomo za njih organizirali krvodajalsko akcijo, da jim bo v skupini še lažje pristopiti h krvodajalstvu.

    M.Š.

    LAHKIH NOG NAOKROG PO NOVEM MESTU

    Tor, 10/13/2015 - 13:28

    V petek, 2. oktobra, sta dijakinji Lusinda Petrišič in Urška Cigler sprejeli in popeljali na ogled srednjeveškega Novega mesta učence in učitelje  OŠ Maksa Pleteršnika iz Pišec. Vodenje, ogled Dolenjskega muzeja in kosilo v Hiši kulinarike in turizma je del programa, ki ga tudi letošnje leto izvajamo znotraj nacionalnega projekta Lahkih nog naokrog. Slavica Šterk

     

    VODENI OGLEDI NOVEGA MESTA

    Tor, 10/13/2015 - 13:19

    V soboto, 10. 10. 2015, ob 17. uri sta dijakinji 4. letnika Lusinda Petrišič in Anja Kraševec kljub rahlem dežju z nasmehom na licu popeljali na ogled Novega mesta  člane Evropskega združenja podčastnikov rezervne sestave (CISOR), ki trenutno deluje pod okriljem dvoletnega predsedstva Zveze slovenskih častnikov. Vodenja se je udeležilo 40 udeležencev iz različnih evropskih držav, članic združenja (Avstrije, Belgije, Nizozemske, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Italije, Poljske, Slovenije, Španije, Švice). Po vodenju smo se skupaj z gosti udeležili sprejema pri županu Gregorju Macedoniju. 

    Kot sta povedali dijakinji je to dragocena izkušnja, ki je ne dobiš v učilnici in je bila vredna odpovedi sobotnega popoldneva v topli sobi. Slavica Šterk    

     

    Strani