|    DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA
Šolska prodajalna

Cenik izdelkov/produktov Centra GRM NM

Z roko v roki do kakovostne preh.

Program razvoja podeželja

EIP ČESEN IN ŠALOTKA

EIP AT-MOBIL

EIP RECIKEL AGROSTRETCH FOLIJE

EIP VODE

EIP AUTO

EIP - AGRI - Inovativni

Kooperativno kmetijstvo LAS DBK
Projekt Spektroskopija

Učni vrt Učakovci - PRESLICA

SOOS


POMOP

Inovativna učna okolja

KONTAKTNE INFORMACIJE

GRM Novo mesto - 
center biotehnike in turizma
Sevno 13
8000 Novo mesto
Slovenija

tel: 07 393 47 00 
fax: 07 393 47 10 
s-sksgrm.nm@guest.arnes.si


 

Vremenski podatki (Sevno)

Nahajate se tukaj

  Dobra praksa iz Italije

  Veseli smo, da lahko naznanimo našo “Rubriko Deljenje je skrb”, ki smo jo uvedli v okviru projekta Forest.
  Partnerji projekta FOREST, bodo delili najboljše prakse , eno na mesec s področja gozdarskega sektorja. Cilj projekta je opredeliti skupno harmonizacijsko strategijo sistemov usposabljanja in vzajemnega priznavanja kompetenc ter spodbuditi inovacije in uvajanje trajnostnih orodij. Ta pobuda se po mnenju gozdarskih partnerjev zdi bistvena, saj vsakemu partnerju daje resnično možnost, da ne le s tujci, temveč tudi z zainteresiranimi deli raven strokovnosti in konkurenčnosti gozdnih delavcev ter spodbuja izmenjavo dobrih praks in tehnik z evropskim držav.
  Začnimo z vodilnim partnerjem Veneto Agricoltura, ki opisuje zanimivo pobudo, v katero je aktivno vključena: projekt For.Italy in simulacija delovnega mesta v Gozdarskem centru.
   
   
  Prva dobra praksa – Forest
   
  K izgradnji nacionalnih veščin za gozdarje
   
  Projekt For.Italy je spodbudil prvi nacionalni dogodek v Kalabriji (Serra San Bruno) v začetku oktobra 2020, da bi poenotil ponudbo usposabljanja in spretnosti gozdarskih delavcev na celotnem ozemlju.
  Ob upoštevanju znanja in pozitivnih dejanj iz najbolj izkušenih italijanskih regij, kot so Piemonte, Kalabrija, Basilicata, Ligurija, Lombardija in Benečija v gozdarskem sektorju, bi lahko For.Italia dosegla vse cilje tudi zaradi odobritve italijanske zakonodajne uredbe n. 38/2018, ki določa merila za enake tečaje usposabljanja in spretnosti gozdarjev.
   
  Kar zadeva projekt For.Italy, je treba poudariti, da je projekt Forest namenjen premagovanju različnih izzivov, zlasti njegov cilj je povečati strokovno rast na gozdarskem področju, ga prilagoditi današnjim potrebam in pripraviti na zahteve prihodnosti nacionalnih in mednarodnih družbeno-ekonomskih sprememb, novih okoljskih izzivov in boja proti podnebnim spremembam, s katerimi se soočamo.
   
  Dejansko ima Veneto agricoltura, vodilni partner projekta Forest, pomembno vlogo pri izvajanju For.Italy, saj izvaja simulacijo delovnega mesta v Gozdarskem centru Beneškega kmetijstva v Pian Cansiglio. Gradbišče je v skladu z glavnim obsegom gozdnih ciljev, zlasti je namenjeno uvajanju potrebnih veščin gozdarskih delavcev, seznanitvi z gozdarskim usposabljanjem s praktično delavnico na gradbišču in ozaveščanju javnih subjektov, tehniki in nadzorni organi za gozdove.
   
   
  Simulacijo delovnega mesta sestavljata dve strani: pri prvi je bil dokončan teoretičen del za analizo nacionalnega in evropskega okvira, poklicne vloge v gozdarskem sektorju in povečanje človeških virov v tem oddelku ter potrebno usposabljanje za premagovanje vrzel med italijanskimi regijami.
  Drug del je imel praktični pristop, kjer so imeli udeleženci možnost bolje spoznati poklic gozdarskih delavcev in sodelovati v delavnici v zvezi z varnostnimi predpisi in inovativnimi standardi dela v poskusnem gozdu.
  Projekt Forest bo konkretno prispeval k izvajanju dejavnosti projekta For.Italy, ker je dobra in resnična priložnost za Italijo, da razvije veščine in izboljša poklicno rast gozdarjev brez razlik med regionalnimi in nacionalnimi zahtevami.
   
  OBJAVA
   
  Oktobra 2020 je projekt FOR.Italy začel prvi dogodek za premagovanje poklicnih vrzeli gozdarjev in za povečanje poklicne rasti gozdarjev za spopadanje s sedanjimi in prihodnjimi izzivi. V tem kontekstu ima Veneto Agricoltura, vodilni partner projekta FOREST, temeljno vlogo pri doseganju tega cilja in je organiziral simulacijo delovnega mesta v gozdarskem centru v Pian Cansiglio. Za dodatne informacije o dogodku preberite novice.