|    DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA
Šolska prodajalna

Cenik izdelkov/produktov Centra GRM NM

Z roko v roki do kakovostne preh.

Program razvoja podeželja

EIP ČESEN IN ŠALOTKA

EIP AT-MOBIL

EIP RECIKEL AGROSTRETCH FOLIJE

EIP VODE

EIP AUTO

EIP - AGRI - Inovativni

Kooperativno kmetijstvo LAS DBK
Projekt Spektroskopija

Učni vrt Učakovci - PRESLICA

SOOS


POMOP

Inovativna učna okolja

KONTAKTNE INFORMACIJE

GRM Novo mesto - 
center biotehnike in turizma
Sevno 13
8000 Novo mesto
Slovenija

tel: 07 393 47 00 
fax: 07 393 47 10 
s-sksgrm.nm@guest.arnes.si


 

Vremenski podatki (Sevno)

Nahajate se tukaj

  Septembrska novička

    
   
   Poročilo sestanka  – Avstrija
  FOREST projekt
  Forestry Operators – Reflecting on Equalising Skills and Training
   
  16. in 17. september 2020
  V  Gozdarskem učnem centru Pichl
   
  16. in 17. septembra 2020 je v čudovitem okolju Gozdarskega izobraževalnega centra Pilch v Avstriji potekalo drugo nadnacionalno srečanje projekta FOREST na temo „Varnost na delovnem mestu v gozdarstvu“. Z namenom izmenjave znanja in praks med projektnimi partnerji je bilo srečanje namenjeno varnostnim praksam s posebnim poudarkom na incidentih nesreč na kmetijsko-gozdarskem področju.
  Dogodek je bil sestavljen iz dveh delov, odprl pa ga je avstrijski partner projekta, g. Martin Krondorfer, vodja gozdarskega izobraževalnega centra Pilch, sledilo pa je predavanje g. Franza Telserja, ki se je osredotočil na stanje tehnike preprečevanje nesreč. Nato je Norbert Weber vsem partnerjem in udeležencem delavnice zagotovil potrebna znanja, spretnosti in znanje v zvezi s sporazumi podjetij, ustreznimi standardi in zakonodajo za gozdarske delavce v Avstriji. Sejo je zaključil govornik avstrijskih podjetnikov Peter Konrad s pregledom stanja avstrijskih gozdnih podjetnikov z vidika priložnosti in izzivov na lokalni in mednarodni ravni. Na koncu so se vsi partnerji konzorcija FOREST srečali in razpravljali o izvedenih aktivnostih ter načrtovali prihodnje strategije.
  Zjutraj 17. septembra je bila drug del, sestavljen iz intenzivne, praktične delavnice v zvezi z varnostnimi predpisi in inovativnimi standardi dela v poskusnih gozdovih. Izdelana je bila simulacija postopkov sečnje in zdrsa v skladu z avstrijskimi standardi: trenerji in upravljavci Gozdnega izobraževalnega centra so partnerjem pokazali, kako varno upravljati z uporabo motornih žag, v skladu z evropskim certifikatom za motorno žago (ECC), ki ga ureja Evropski svet za gozdarstvo in okolje (EFESC).
   
  Natančneje so bili obravnavani različni načini spravila majhnih dreves s premerom do 20 cm, pa tudi različni načini spravila velikih dreves do 80 cm in več, z opombami o tehnični pomoči in različnimi metodami, ki vključujejo vrvi ali hidravlični klin za podiranje.
  Preučeni so bili tudi načini sečnje na listavcih, problem bolezni, metode sečnje s pomočjo vrvi in sečnja dreves, podrtih zaradi vetroloma. Zlasti drevesa, ki jih podre veter, so zelo nevarna za sečnjo. Ekipa gozdarskega izobraževalnega centra je prikazala različne metode varnega spravila dreves po vetrolomu, zlasti tehniko V-Cut, uporabo varnostnih pasov in tehniko rezanja zobcev. Na žalost je nekaj dni pred nevihto v poskusnem gozdu Vadbenega centra podrlo približno 1.000 m3 smreke.
  Opisi posameznih simulacij:

  • Prva simualcija

  Martin Krondorfer je predstavil kratek pregled varnostnih standardov pri delu v gozdu in različnih urnikov različnih možnosti izobraževanja v gozdarskem izobraževalnem centru.
  Uporaba simulatorja napetosti in njegova uporaba med praktičnim poukom

   

   

  •  Druga simulacija

  Zavarovanje delovnih področij, predstavitev avstrijskih predpisov
  Standardi sečnje pri majhnem drevesu, največji premer 25 cm, prikaz različnih tehnik razgradnje z motorno žago.